KES SAMAN HJ NIZAR KE MAHKAMAH TINGGI

Dicatat oleh MisbahulMunir Friday, March 6, 2009

Hakim Lau Bee Lan memutuskan kes saman yang dikemukakan oleh Hj Nizar terhadap Zambry Abdul Kadir akan dibicarakan di Mahkamah Persekutuan. Menurut beliau, kes saman Hj Nizar yang melibatkan isu-isu perlembagaan lebih senang dibicarakan di Mahkamah Persekutuan.

Saman mencabar keabsahan pelantikan Datuk Zambry Abdul Kadir sebagai menteri besar baru Perak difailkan oleh Datuk Seri Mohd Nizar Jamaluddin.

Sebelum ini, peguam Sulaiman Abdullah yang mewakili Hj Nizar membantah perkara itu dirujukkan ke Mahkamah Persekutuan. Sebaliknya, beliau memohon Hakim Lau mendengar saman tersebut. Manakala Kamaluddin yang mewakili pejabat Peguam Negara berhujah bahawa perkara itu membabitkan penafsiran Artikel 16 (6) Perlembagaan Negeri Perak yang harus didengar oleh Mahkamah Persekutuan.

Hakim Lau memutuskan terdapat kes membabitkan persoalan perlembagaan, seperti yang terkandung di bawah Seksyen 84 Akta Mahkamah Kehakiman (CJA). Berikutan itu, Hakim Lau, memutuskan untuk merujuk kes tersebut terus kepada Mahkamah Persekutuan.

Dato' Seri Hj Nizar menghormati keputusan tersebut walaupun beliau berharap mahu kes tersebut didengar terlebih dahulu. Walau bagaimanapun beliau mahu penafsiran yang betul dibuat dalam isu tersebut. Dalam samannya itu Hj Nizar memohon pengisytiharan bahawa beliau adalah menteri besar Perak yang sah.

Beliau juga memohon penafsiran Artikel 16(6) Perlembagaan Perak sama ada jawatan menteri besar boleh dikosongkan setelah beliau sebagai Menteri besar telah menasihatkan Sultan supaya membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN), sebaliknya Tuanku meminta Hj Nizar meletakan jawatan, tiada usul undi tidak percaya terhadap Menteri Besar di Dewan Undangan negeri dan Hj Nizar sendiri tidak pernah kemukakan surat perletakan jawatan.

Sidang mahkamah ditangguhkan ke petang Selasa depan.About Me

My photo
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, YDP Kawasan Bagan Datoh, Setiausaha Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Pusat Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia

Ahlan wa Sahlan

Selamat berkunjung ke blog saya ini. Diharapkan blog ini akan menjadi satu saluran untuk menyatakan yang benar dan tepat tentang kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak bagi menjawab segalan tohmahan oleh musuh-musuh yang sentiasa mahu memesongkan kepercayaan rakyat dan bertujuan jahat.

Sebagai Setiausaha Politik kepada MB Perak, saya mengharapkan dapat berkongsi maklumat dan mendapat feedback berguna dari para pengunjung sekalian.Terima kasih
    Ruku'lah Bersama-sama Orang Yang Ruku' - Bukan Merokok!