SEKITAR BANGUNAN SUK BAGAIKAN DARURAT

Dicatat oleh MisbahulMunir Wednesday, May 6, 2009

Semua dikawal ketat, FRU dan polis mula berkawal di setiap pintu masuk bangunan Perak Darul Ridhuan. Semua jalan menuju ke arah bangunan juga mulai ditutup. Sekitar bangunan SUK bagai darurat, Ipoh seolah-olah diancam bahaya yang amat sangat.

Saya percaya, orang ramai dan warga asing terutama pelancong luar yang tidak tahu apa-apa senario politik di Perak pasti akan terkejut dengan suasana ini, apa sudah jadi dengan Ipoh, ada huru hara ke ?. Atau mahu perang ke? Perang dengan siapa ?. Setahu mereka hanya Thailand sahaja yang bergolak sebegitu rupa, Malaysia sekalipun ada demontrasi besar-besaran, tidaklah sampai ke peringkat berlawan-lawanan.

Demontrasi besar-besaran biasa berlaku di Malaysia, tetapi belum ada sejarah pihak yang berdemontrasi menggunakan kekerasan yang sama sebagaimana digunakan oleh FRU dan Polis dalam menyuraikan penunjuk perasaan. Mereka rela ditembak dengan air asid, gas pemedih mata, dipukul dengan corta, bahkan ada yang ditembak dengan peluru hidup, disepak, diterajang, dicekak, diseret, ditangkap dan akhirnya dihumban ke lokap, namun melawan tidak sama sekali. Inilah disiplin para penunjuk perasaan.

Mereka boleh berhimpun 100 ribu rakyat bahkan sejuta sekalipun, Adakah anggota FRU dan polis seramai itu ?. Seandainya setiap orang yang berhimpun mengambil tindak balas dengan seorang sebiji batu cukuplah yang dibaling kepada anggota FRU, agaknya apa akan jadi ?.

Saya harap dan berdoa tidak ada seorangpun para penunjuk perasaan tidak kira PR ataupun BN melakukan tindakan balas terhadap kekasaran yang dilakukan oleh mereka sewaktu berdemontrasi. PR ada pengalaman panjang dan mampu bersabar. Kita terus bersabar walaupun dikasari.

About Me

My photo
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, YDP Kawasan Bagan Datoh, Setiausaha Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Pusat Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia

Ahlan wa Sahlan

Selamat berkunjung ke blog saya ini. Diharapkan blog ini akan menjadi satu saluran untuk menyatakan yang benar dan tepat tentang kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak bagi menjawab segalan tohmahan oleh musuh-musuh yang sentiasa mahu memesongkan kepercayaan rakyat dan bertujuan jahat.

Sebagai Setiausaha Politik kepada MB Perak, saya mengharapkan dapat berkongsi maklumat dan mendapat feedback berguna dari para pengunjung sekalian.Terima kasih
    Ruku'lah Bersama-sama Orang Yang Ruku' - Bukan Merokok!