PAS PERAK JAWAB SALAH LAPOR SINAR HARIAN

Dicatat oleh MisbahulMunir Friday, May 21, 2010


PAS Perak kesal di atas laporan yang tidak tepat oleh Sinar Harian semalam. Laporan tersebut dilihat tidak profesional dan mengelirukan. Tajuk utama akhbar "Kristian Tolak PAS" di muka depan dan "Kristian tidak minat sertai PAS : Nizar" di PK4 adalah tersasar dan tidak betul.

Dalam dialog PAS - Paderi yang diadakan pada 18Mei yang lalu di Hotel Hilcity tidak ada langsung kenyataan seumpama itu oleh YB Hj Nizar samada dalam ucapan aluan mahupun dalam sidang akhbar yang diadakan selepas itu.

Dalam program tersebut wakil Paderi yang menyampaikan ucapan aluan ada menyebut kalau 3 tahun dulu PAS jemput paderi hadir dalam program PAS, sudah pasti seorang pun paderi-paderi tidak berani hadir. Ini kerana menurut mereka, PAS sering digambarkan buruk oleh media, dan keganasan-keganasan yang berlaku di luar negara sering dikaitkan dengan kumpulan Islam, jadi PAS juga menjadi mangsa kepada situasi seumpama itu.

Malahan dalam sesi dialog, mereka sangat gembira dengan pertemuan itu dan mengharapkan pertemuan seumpama itu lebih kerap diadakan. Kini perasaan prejudis golongan gereja telah terhapus apabila melihat PAS dilihat lebih terbuka dalam menangani isu-isu yang sensitif. Pengalaman PAS memerintah di beberapa buah negeri bersama PKR dan DAP juga membuka fikiran golongan gereja terhadap PAS lebih-lebih lagi mereka sangat mengkagumi Hj Nizar sebagai MB Perak dan ketokohan YAB Menteri Besar Kelantan.

Hari ini, Sinar Harian telahpun memohon maaf kepada PAS secara terbuka di muka surat PK2 dengan mengakui kesilapan penyunting dalam olahan bahan asal telah disalahtafsirkan di pihak suntingan.

About Me

My photo
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, YDP Kawasan Bagan Datoh, Setiausaha Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Pusat Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia

Ahlan wa Sahlan

Selamat berkunjung ke blog saya ini. Diharapkan blog ini akan menjadi satu saluran untuk menyatakan yang benar dan tepat tentang kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak bagi menjawab segalan tohmahan oleh musuh-musuh yang sentiasa mahu memesongkan kepercayaan rakyat dan bertujuan jahat.

Sebagai Setiausaha Politik kepada MB Perak, saya mengharapkan dapat berkongsi maklumat dan mendapat feedback berguna dari para pengunjung sekalian.Terima kasih
    Ruku'lah Bersama-sama Orang Yang Ruku' - Bukan Merokok!