MUSLIMAT KOMITED MEMPERJUANGKAN NASIB RAKYAT - KETUA MUSLIMAT PUSAT

Dicatat oleh MisbahulMunir Thursday, June 4, 2009

Dewan Muslimat PAS akan terus memberikan komitmen kepada usaha pembentukan kepimpinan dan amilin yang profesional melalui penubuhan Akademi Naqibah, demikian menurut Ketua Dewan Muslimat PAS Pusat (DMPP), Ustazah Nuridah Mohd Salleh menyampaikan ucaptama Muktamar Tahunan DMPP Kali Ke-49 di Dewan Bankuet, Wisma MBSA, di sini sebentar tadi.

Melalui penubuhan Akademi Naqibah, beliau melahirkan harapan agar ianya akan dapat mendidik dan melahirkan saf kepimpinan yang mampu memimpin wanita di semua peringkat, serta mampu menjadi amilin yang mampu menyerahkan seluruh jiwa dan raga untuk perjuangan suci ini.

"Usaha-usaha ke arah melahirkan muslimat yang bertakwa, bertistiqamah serta berperanan sebagai da'i pada masyarakat mestilah dipertingkatkan," tegasnya terhadap usaha memastikan kesatuan yang kukuh di kalangan jentera muslimat pada ucap tema "Menyemarak Kemenangan, Menyatukan Rakyat" itu.

DMPP juga mendesak pemansuhan Akta Universiti Dan Kolej Universiti (Auku) yang disifatkan telah mematikan sifat kritis dan kreativiti mahasiswa yang akhirnya melahirkan ramai mahasiswa yang jumud, beku dan tidak prihatin terhadap segala permasalahan masyarakatnya.

"DMPP sentiasa memberi komitmen untuk membawa mahasiswa kepada hala tuju yang sebenar iaitu sebagai pemimpin masa depan yang akan menggunakan seluruh kekuatan intelek yang dikurniakan Allah s.w.t bagi merancang masa depan negara. Seterusnya memainkan peranan membawa negara ke arah kecemerlangan dunia dan akhirat," ujarnya.
Tegas beliau, DMPP juga menyedari akan fungsi cendikiawan muda terutamanya dari kalangan mahasiswa yang seharusnya memainkan peranan penting di dalam membawa para remaja kepada Islam.

Katanya, keupayaan minda dan intelek yang dikurniakan Allah s.w.t harus digunakan untuk memikirkan pelbagai pendekatan dan teknik bagi menarik kembali mereka yang telah te- rpesong ke jalan lurus./wann_


About Me

My photo
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, YDP Kawasan Bagan Datoh, Setiausaha Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Pusat Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia

Ahlan wa Sahlan

Selamat berkunjung ke blog saya ini. Diharapkan blog ini akan menjadi satu saluran untuk menyatakan yang benar dan tepat tentang kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak bagi menjawab segalan tohmahan oleh musuh-musuh yang sentiasa mahu memesongkan kepercayaan rakyat dan bertujuan jahat.

Sebagai Setiausaha Politik kepada MB Perak, saya mengharapkan dapat berkongsi maklumat dan mendapat feedback berguna dari para pengunjung sekalian.Terima kasih
    Ruku'lah Bersama-sama Orang Yang Ruku' - Bukan Merokok!