TOK GURU SUMBANGKAN HAKNYA KEPADA KERAJAAN & RAKYAT HAMPIR 2 JUTA

Dicatat oleh MisbahulMunir Sunday, June 7, 2009

Perwakilan Kelantan, YB Datuk Hj Wan Rahim mendedahkan dalam muktamar semasa membahaskan Ucapan Dasar Presiden bahawa YAB MB Kelantan telah menyumbangkan sebahagian daripada haknya sebagai MB kepada rakyat dan kerajaan negeri. Beliau berkata inilah contoh pemimpin Islam zaman ini yang wajar ditauladani oleh seluruh pemimpin-pemimpin PAS terutama yang memegang jawatan dalam kerajaan.

Menurutnya Tok Guru Nik Abd. Aziz tidak pernah mengambil elaun rumah sebanyak RM 3000 sebulan sepanjang 19 tahun menjadi Menteri Besar Kelantan. Elaun tersebut tidak pernah dituntut oleh MB, dan kalaupun ada yang pernah dimasukkan dalam akuannya, dikembalikan semula kepada kerajaan negeri untuk disalurkan kepada rakyat.

Selain itu, ada maklumat dari sumber lain, Tok Guru juga menyumbangkan sebahagian elaun bulanan sebagai MB dan wakil rakyat kepada Tabung Serambi Mekah yang juga disalurkan kepada rakyat yang memerlukan. Menurut sumber tersebut hampir 40 % elaun bulanannya disumbangkan kepada rakyat. Katakan elaun bulanan yang Tok Guru terima setiap bulan sebagai MB RM 15 ribu, ini bermakna lebih kurang RM 1.3 juta tok guru sumbangkan elaunnya kepada rakyat selama 19 tahun. Ditambah pula dengan elaun rumah yang tidak pernah dituntutnya selama 19 tahun iaitu hampir RM 684 ribu, bermakna RM 1.9 juta lebih atau hampir RM 2 juta Tok Guru Nik Abd Aziz telah sumbangkan elaunnya kepada kerajaan negeri dan juga rakyat.

Kalaulah betul sumber tersebut, inilah contoh terbaik seorang pemimpin yang tidak pernah menggunakan kedudukannya sebagai MB untuk mengambil kesempatan mengumpul kekayaan.Hidup penuh dengan kesederhanaan, rumahnya rumah kayu, rumahnya tidak pernah berubah dari dulu hingga sekarang, kalau adapun ubah suai yang tidak menelan belanja ratusan ribu ringgit. Menurut sumber tersebut, eluan perjalanan dan harian tok guru pun rasanya Tok Guru tidak juga menuntut.

Sebab itulah rakyat Kelantan sangat sayang kepada Tok Guru.

Semua Ahli-ahli yang berhormat dari PAS juga turut menyumbangkan kepada parti sebanyak 20 % sebulan, ada juga yang menyumbangkan 5 hingga 10 % pula kepada pusat khidmat masyarakat masing-masing.

Agaknya ada ke pemimpin UMNO BN buat macam tu ya ?

About Me

My photo
Timbalan Pesuruhjaya PAS Negeri Perak, YDP Kawasan Bagan Datoh, Setiausaha Lajnah Penerangan & Dakwah PAS Pusat Naib Presiden Yayasan Amal Malaysia

Ahlan wa Sahlan

Selamat berkunjung ke blog saya ini. Diharapkan blog ini akan menjadi satu saluran untuk menyatakan yang benar dan tepat tentang kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Perak bagi menjawab segalan tohmahan oleh musuh-musuh yang sentiasa mahu memesongkan kepercayaan rakyat dan bertujuan jahat.

Sebagai Setiausaha Politik kepada MB Perak, saya mengharapkan dapat berkongsi maklumat dan mendapat feedback berguna dari para pengunjung sekalian.Terima kasih
    Ruku'lah Bersama-sama Orang Yang Ruku' - Bukan Merokok!